Хранене, поведение и възможности за учене при децата

Различни съобщения в медиите ни казват, че с подходящо хранене можем да подобрим детското поведение, концентрация и дори да направим децата  по-интелигентни.
Няма универсално хапче, но данните сочат, че балансираният хранителен режим помага на децата за добро умствено и психическо развитие . Много важни са и редовните физически упражнения, най-малко по 1 час на ден.

Основите на здравословното хранене за децата

Три основни хранения – закуска, обяд и вечеря, а при нужда и още  1 или 2 междинни закуски
Разнообразие от плодове и зеленчуци – 5 порции на ден, като една порция е колкото юмрук на детето
За калции – 3 хранения с млечни продукти – мляко, сирене или млечен десерт.  Други източници на калции са сусам, фасул, бадеми, консервирани сардини, смокини, спанак.
Бавно разграждащи се въглехидрати на всяко хранене - картофи, ориз, хляб, макарони, юфка, понякога и пълнозърнести продукти
За протеини и желязо – всеки ден избирайте от месо, риба, домашни птици, боб, леща
Ограничаване на захарта и мазните продукти –  газирани напитки, желирани и захарни бонбони, шоколад, чипс, бисквити и пържени храни
Тялото трябва да е добре хидратирано – вода или мляко са най-добри за зъбите.

А риба, рибено масло и омега 3 мастни киселини?

За правилното детско развитие е важно да консумират 2 порции риба седмично. Като едната порция е препоръчително да бъде по-мазна риба скумрия, пъстърва, сьомга, сардина, херинга или прясна риба тон (омега-3 мазнините са извлечени от консервираната риба тон)

Други източници на омега-3 мастни киселини са

- кърмата и повечето храни за кърмачета
-тъмнозелени листни зеленчуци
-пълнозърнестият хляб
- някои ядки и семена - ленено семе / лен, орехи, фъстъци и бадеми (за да се избегне задушаване преди 5 годишна възраст ги давайте нарязани, а не цяла ядка)
- някои видове яйца, маргарин, хляб и мляко са обогатени с омега 3  мастни киселини
- някои видове олио – от рапица, ленено, орехово 

Провеждат се проучвания дали терапия с омега-3 мастни киселини може да подобри концентрацията и да помогне за състояния като дислексия и аутистични разстроиства. За сега резултатите от изследваният са непълни.

Ако давате Омега-3 добавки на децата, проверете:

  • дали са подходящи за възрастта на детето /трябва да е отбелязано на опаковката;
 
  • дали съдържанието на витамин А е адекватно на допустимите дневни дози /в случай, че давате комбиниран препарат/
  • ако детето ви има друго заболяване, консултирайте се с лекар дали са подходящи за приемане
  • дали добавката е достатъчно пречистена, понякога в рибеното масло попадат замърсители
  • някои изследователи смятат, че приема на рибено масло трябва да е в продължение на 3 месеца, за да се види дали има ефект.

Други витамини и минерали

Ако детете яде балансирано меню, както е описано по-нагоре, то няма нужда от допълнителни витамини и добавки. 
Децата под 5 години често имат избирателно хранене и се налага да се добавят витамини и минерали. 
Витамини A, C и D
В британската програмата "Healthy Start " http://www.healthystart.nhs.uk/index.html , предназначена за деца от 0 до 5 години и родители в затруднено положение, е превидено децата да получават безплатно витамини A, C и D.
Обсъдете с личният лекар или специалист нутрициолог менюто на детето и дали има нужда от добавки.
Желязо
Често децата и младежите имат недостиг на желязо. Това предизвиква умора и засяга концентрацията и настроението. Дефицитът може да се предотврати чрез хранене с богати на желязо продукти - месо, риба, яйца, ядки, семена, боб, зелени зеленчуци,  сушени плодове и други.  Личният лекар може да направи тест за нивото на желязото и да предпише подходящи добавки

Алергии, непоносимост и поведението на децата

Някои деца стават раздразнителни, разрушителни и хиперактивни от определени  храни и напитки. Това може да са  шоколад, кофеинови напитки или продукти с подобрители.
При едно изследване на здрави деца в начална училищна възраст, беше установено, че приемайки напитки с добавени консерванти и оцветители (жълто (E110) , татразин(E102), кармозин (E122),  ponceau 4R (E124) и sodium benzoate (E211)), в децата се засилва хиперакитвното поведение, сравнено с група здрави деца, приемащи напитки без посочените добавки. Изследванията не са убедителни и продължават в различни групи.

За съжаление няма достатъчно надежден тест, който да показва личната непоносимост и влиянието върху поведението. Най-надеждното изследване е да въведете здравословна диета, подобно на описаната по-горе, и да водите хранителен дневник с приетите за деня храни и дневник за поведението на детето. Преглеждайки дневника за период от няколко седмици, ще забележите дали има определени храни, които предизвикват проблемно поведение. Препоръчително е да се обърнете за консултация с диетолог за съставяне на балансирано меню и набавяне на всички нужни за растежа вещества.

Статията е по материали от сайта на Британската диетична асоциация.
Линк към оригиналният източник

 

   © Copyright 2010, www.calories.bg, All rights reserved, Design by Eniak